26 Mayıs 2014 Pazartesi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi 2014-2019 Stratejik Plan Ulaşım Forumu: Dilek, Temenni ve Öneriler

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından 5 yıllık stratejik plan kentlilerle forumlarda birlikte planlanmaktadır. Bugün ulaşım ve sağlık alanında forumlar vardı. Forumlara katılma fırsatı bulamadım, maille kendileri ile paylaştığım fikirleri buraya aynen alıyorum..

Sayın Başkan ve yetkililer.

Benim bu kentte en çok istediğim,  35’inden sonra sürmeyi öğrendiğim bisikletle işe gidip gelmek. Bunun için öncelikle, bisiklet yollarının yapılması gerektiğini düşünüyorum.

Bisiklet yolları için, yolların kenarına park edilen araç sayısının azaltılması gerekiyor.
Yol kenarlarına park edilen araçların önüne geçmek için, yeterli park yerleri kadar halkın ‘toplu taşıma araçlarına’ yönlendirilmesi gerekiyor. [Burada belediyenin yeni yerleşim yerlerine ruhsat verirken mutlaka ‘park yerini’ göz önünde bulundurması ve bu park yerinin bir ‘işletme’ye dönüşmesini engellemesi gerekiyor]

Toplu taşıma araçlarına yönelebilmesi için, halkın bunları kullanabilmesi için, toplu taşıma araçlarının bir zaman çizelgesinin olması ve bu çizelgeye riayet etmesi, zamanında gelip-gitmeleri gerekir. Bu çizelgenin bütün duraklarda asılı olması gerekir.

[Ben Ankara’dan ilk geldiğimde 2011-de, ilk şikayetim otobüslerle ilgili olmuştu. Şikayet etmiştim, sonradan aynı şikayeti Ankara’dan gelen başka bir arkadaşımın da yaptığını duyduğumda tebessüm ettim. Ankara çok iyi anlamında değil. Sonra toplu konutta oturduğum zamanlarda da benzer şikayette bulunmuştum. Bir saat bekliyorsunuz otobüs gelmiyor, ama iki dakika içinde peş peşe iki otobüs geliyordu.]

Bu çizelgelere, özel otobüsler ve minibüslerin de riayet etmesi sağlanmalı, özellikle özel toplu taşıma araçlarının trafik kurallarına riayet etmeleri yönüne bazı politikalar geliştirilmeli. [Onlarla birebir konuşmaktan, çevrelerinde sözlerini dinleyecek kişileri devreye sokmaktan ve artık devletin bir ortağı olduğumuza, ya da olmak istediğimize göre emniyet ile birlikte hareket etmeye kadar bütün seçenekler değerlendirilebilir]

Ulaşım planlanırken engelli yurttaşların da göz önünde bulundurulması ve bugün kullanımda olan özel otobüsler gibi engelli, yaşlı, hamile gibi yurttaşların inip binerken zorluklarla karşılaştığı toplu taşıma araçlarının alınmasının önüne geçilmesi ya da engellenmesi gerekmektedir.

Bunlarla ilgili bir başka problem de, kaldırımların ‘insani’ seviyeye çekilmesidir. Aynı şekilde engelli ve yaşlı yurttaşların bu yüksek kaldırımları kullanırken zorlandıklarından, yeni planlamada bunlara da yer verilmesi yerinde olacaktır.

Tabii birbirleriyle bağlantılı tüm bunların hayata geçebilmesi için bir ‘kültür’ün oluşturulması, yeni –aslında onlarca yıldır mücadelesi verilen- bir zihniyetin oluşturulması gerekir.

Bunun bir ‘kültür’ haline gelebilmesi için de, yurttaşların alışkanlıklarını, geleneklerini araştıracak, öğrenecek ve politika yapıcılara da ön açacak kültür bilimcilerle, antropologlarla, sosyologlarla çalışmak gerekir.

Bunları yapana kadar, yolların kenarına bariyerler konularak bir pilot uygulama başlatılabilir. İstasyon caddesi, Sümerparkın yanındaki Urfa kapı caddesi. Bazı yollara tamamen park yasağı getirilebilir, örneğin Rızvanağa caddesi, Ekinciler caddesi. Buradaki işyerlerinin çevredeki park yerlerinden kendi müşterileri için park yeri bulmaları önerilmeli/sağlanmalıdır/ zorlanmalarıdır. Bu şekilde bugün söz konusu bölgede –ofis, ‘sanat’ sokağı ve çevresi- çok aşikar olan rantın önüne de geçilebilir.

Teşekkür ederim..

Necat Keskin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder