27 Mart 2013 Çarşamba


DİYARBAKIR KENT MÜZESİ KATKILARINIZI BEKLİYOR!*

Müzeler bir toplumun geçmişiyle bağ kurduğu mekanlardır. Toplumun bir nevi hafıza merkezleridir. Günümüzde giderek yaygınlaşan Kent müzeleri de kentte yaşayan, yaşamış veya bir şekilde oradan yolu geçmiş insanların o kentle bağ kurdukları, o kentin hafızası ile temas kurdukları mekanlardır. Böylece insanlar bir yandan bu mekanlarda kentin geçmişini görürken kendi geçmişlerini de hatırlamaya başlarlar. Bu anlamda o kentin insanlarının ve o kentle ‘temas’ etmiş herkesin kendinden ve geçmişinden bir parça bulduğu yerlerdir Kent Müzeleri. Geçmiş hatırlandıkça, bugün anlaşılır, yarın konuşulur. Böylece Kent Müzeleri, ‘ne güzeldi o günler’ den ‘gelecek günler nasıl öyle güzel yaratılır’ın konuşulduğu dinamik, canlı mekanlar haline gelir.

Binlerce yıl boyunca yaşamın kesintisiz bir şekilde sürdüğü Diyarbakır’ımızda, kentin tarihini, sosyal ve kültürel yapısını hem kentte yaşayanlara, hem dışardan gelenlere ve hem de gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla, bütün çağdaş kentlerde olduğu gibi, bir Kent Müzesi’nin kurulması yolunda faaliyetlerimiz hızlı bir şekilde ilerlemektedir.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından, kentin geçmişi ile geleceği arasında bir bağ oluşturacak bu mekan yani Diyarbakır Kent Müzesi için sürdürülen Cemilpaşa Konağı restorasyon çaışmaları hızlı bir şekilde devam etmektedir.

Restorasyon biter bitmez Kent Müzesinin hizmete girebilmesi amacıyla kente dair belli başlı temalar oluşturulmuş ve bu temalar çerçevesinde koleksiyon toplama çalışmalarına başlanmıştır. Bu amaçla tüm Amid- Diyarbekir- Diyarbakır-  Amedlilerden Diyarbakır Kent Müzesi’nde değerlendirilmek üzere;

-Diyarbakır’da Dans ve Müzik

-Mutfak

-Hamam

-Edebiyat, Basın

-Kültürel çeşitlilik

-İnançlar

-Mahalle yaşamı

-Ticaret

-İlim ve bilim

-Üretim (zanaatlar, sanatlar v.b)

-Günlük yaşam ve adetler

-Eski Diyarbakır

Gibi temalar ile ilgili olarak her türlü bilgi, belge, anı, fotoğraf, görüntü, kayıt ve nesne bağışları bekiyoruz. Yapılan tüm bağışlar ve katkılar bağış yapanın ismi ile sergilenecektir.

SİZİ, HEP BİRLİKTE KENTİMİZİN HAFIZASINI OLUŞTURMAYA DAVET EDİYORUZ!

Diyarbakir Büyükşehir Belediyesi

Kültür ve Turizm Dairesi

Müze Şb. Müdürlüğü

+90 (412) 226 48 86



facebook/ Diyarbakır Kent Müzesi
 
*Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Dairesi Müze Şube Müdürlüğünün Cemilpaşa Konağı Diyarbakır Kent Müzesi'ne katkı sunmaya yönelik çağrısıdır. Olduğu gibi yayınlıyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder